19 February 2014

Healthy bagels

Bagelit
6-8 kappaletta

Taikinajuuri:
2 1/2 dl lämmintä vettä
25 g tuorehiivaa
1/2 rkl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja

Taikina:
1/2 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
2 rkl öljyä
3 1/2 dl - 4 dl vehnäjauhoja

Keittämiseen:
1 1/2 l vettä
sokeria ja suolaa

Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sitten sokeri ja vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja anna juuren kohota noin 10 minuuttia lämpimässä paikassa, kunnes seos alkaa vähän kuplia. Lisää sokeri, suola, öljy ja jauhoja noin desilitra kerrallaan ja vatkaa voimakkaasti. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan kohota melkein kaksinkertaiseksi lämpimässä liinan alla.

Vaivaa taikinaa pöydällä ja jaa se kuuteen tai kahdeksaan osaan. Pyörittele taikinapaloista ensin palloja ja tee sitten sen keskelle reikä, jotta pallosta tulee rinkilän muotoinen.

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon ripaus sokeria ja suolaa. Nosta jokainen rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen ja keitä molemmin puolin noin 30 sekuntia. Nosta reikäkauhalla vedestä, valuta hieman ja siirrä sitten leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voitele sitten kananmunalla ja laita päälle esim. juustoraastetta, siemeniä tai sinihomejuustoa.


Paista rinkilät noin 225-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Siirrä kauniin kullanruskeat bagelit jäähtymään ja täytä ne sitten haluamillasi täytteillä.


2 comments:

  1. nam, miten herkullisen näköisiä! :) tuollaisia voisin itsekin pian leipoa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin ne kyllä herkullisia olivatkin :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla, eikä ne edes olleet hirveän monimutkaisia tehdä, vaikka kohottamisen määrästä voisi ehkä niin päätelläkin :)

      Delete